Laminaat

De laminaat vloer heeft enorm aan populariteit gewonnen en is eigenlijk als product marktleider in de totale vloerenbranche. Dat kan eigenlijk ook niet anders want door de vele soorten en kwaliteiten is er tegenwoordig heel wat mogelijk met laminaat, van de kleine portemonnee tot de wat beter gevulde. Of je nu op zoek bent naar een antieke vloerlook of een traditionele houten vloeren look of zelfs een natuursteenlook eigenlijk is alles mogelijk met laminaat vloeren.

Laminaat

Een laminaatvloer is nagenoeg op ieder ondergrond aan te brengen en meestal wordt de ondervloer van te voren geëgaliseerd met een laminaat onderlaag die tevens vochtkerend is en een isolerende werking heeft, zodat de laminaatvloer er netjes strak in komt te liggen. De laminaatvloeren die wordt verlijmd moet uiteraard wel met een speciale lijm aan elkaar worden verlijmd die uiteraard bij de aankoop van de betreffende laminaatvloer kan worden bijgeleverd.

Laminaat is zeer eenvoudig in onderhoud, regelmatig stofzuigen en dweilen is ruim voldoende. Gebruik wel de juiste vloeronderhoud producten want per fabrikant kunnen hieraan verschillende eisen worden gesteld. Vaak is het dweilen met een neutrale reiniger voldoende om de laminaatvloer mooi schoon te houden. Ook zijn er diverse laminaat reparatie setjes te verkrijgen voor als er een beschadiging is opgetreden.

.

Kliklaminaat

Kliklaminaat is het populairst. Door een speciale verbinding die men heeft ontwikkeld klikken de planken als het ware in elkaar en is lijm niet meer nodig. Kliklaminaat is eenvoudig zelf te leggen, direct belastbaar, bij bepaalde merken verhuisbaar en een beschadigd deel kan in sommige gevallenzeer gemakkelijk vervangen worden.

Houd er wel rekening mee dat er vele merken zijn en type sluiting. U kunt de laminaatvloeren dus niet onderling vergelijken betreffende de legwijze. Het meest bekende is op het moment de uniclic sluiting ontwikkeld door Unilin (quick-step), die door een aantal merken onder licentie wordt gebruikt.

Laminaat heeft vele mogelijkheden

Verbeterde fototechnieken en productie technieken hebben ertoe geleid dat laminaat haast niet meer van echt te onderscheiden is. Knoesten, nerven en spijkergaten: het is er allemaal. Naast bijvoorbeeld een velling is de vloer meestal ook voorzien van een zichtbare en voelbare houtstructuur. U kunt uw vloer iets persoonlijks meegeven door gebruik te maken van andere kleuren, decoratie tegels in allerlei kleuren, hoogglans (zowel in hout als marmer look), verlichting en sierlijnen in de print of d.m.v. rubber randen die waterdicht afsluiten. Diverse kleuren zijn zowel licht als donker verkrijgbaar. De voordelen van een laminaatvloer zijn: slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken, kleurecht en een laminaatvloer is eventueel door handige doe het zelvers makkelijk zelf te leggen.

.

Een laminaatvloer is niet aan te raden voor vochtige ruimtes zoals badkamers.De toplaag van de laminaatvloer is waterbestendig maar de onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Tegenwoordig kan men laminaat op elke hoek van de straat of op internet verkrijgen. Consumenten zien vaak door de bomen het bos niet meer. Vandaag de dag zijn er veel merken met allerlei klik-systemen, kleuren, structuren in de toplaag, V-groef, mat, zijdeglans, hoogglans, rubber randjes (scheepsdek) en verlichting in het laminaat. Nieuw is bij een aantal merken een 3D V-groef. In werkelijkheid glad, maar optisch goed zichtbaar.

Sinds een jaar is het het zelfs mogelijk om uw laminaatvloer optioneel te voorzien van electrische vloerverwarming. U kunt zelf de vloer leggen in combinatie met de bijbehorende verwarming die aan het paneel vastgemaakt wordt. Per 18 vierkante meter heeft u één trafo nodig. Traditioneel kunt u sommige merken toepassen met een warmwater vloerverwarming als hoofdverwarming. Vraag bij uw leverancier naar de mogelijkheden. De prijzen voor een laminaat vloer lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse laminaat leveranciers. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de mogelijkheden van laminaat en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt discussie achteraf.

Gebruiksklasse laminaat vloeren

Aan welke eisen moet u vloer voldoen? Tegenwoordig heeft een vloer vanaf vijf euro al een gebruiksklasse 31 en 10 jaar garantie op slijtage. Over het algemeenwordt er getest op slijtweersstand. Theoretisch zou een vloer van 5 of 10 euro bijvoorbeeld goed volstaan bij u in de woonkamer. Op onze beurt zeggen wij dan: Op uw schoenen of op uw sokken? Gebruiksklasse zegt dus niet alles. Een vloer heeft een bepaalde verwachte levensduur. Na jaren komen er putten en krassen in (soms sneller) en is de vloer niet mooi meer. U vervangt hem dus! Van slijtage was nog nauwelijks sprake. Er zijn meerdere eigenschappen waar een vloer aan moet voldoen. Zeker als u tenminste 10 tot 20 jaar van wilt genieten. De gebruiksklassen zien er als volgt uit:

AC1 Klasse 21 Licht gebruik
AC2 Klasse 22 Normaal gebruik
AC3 Klasse 23/31 Intensief gebruik
AC4 Klasse 32 Zwaar gebruik
AC5 Klasse 33 Zeer zwaar gebruik

Laminaat zelf leggen

Tegenwoordig is er genoeg materiaal en informatie over het zelf leggen van de laminaatvloer, dit is wel te doen indien U goed met hout om kunt gaan en ook goed op de hoogte bent van de in en outs van de laminaatvloer, bent U dit niet begin er dan niet aan en laat de laminaatvloer door een vakbekwaam opgeleide en ervaren parketlegger leggen en voorkom zou veel ergernis en problemen

Prijzen laminaat

De prijzen voor laminaat lopen nogal uiteen en zijn vaak ook nog eens verschillend bij de diverse laminaat vloerenleveranciers. Wij adviseren dan ook om uw goed te laten informeren over de diverse mogelijkheden van laminaat en kijk goed van wat er daadwerkelijk op uw offerte staat vermeld want dat voorkomt een vervelende discussie achteraf.