Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. De vloer beslaat een groot oppervlak en is daarmee heel bepalend voor de uitstraling van je woning. Vaak wordt er gekozen voor tegels vanwege het gemakkelijke onderhoud en de lange levensduur. Maar dan ben je er nog niet. Want wat is nou beter? Een keramische of een natuursteen vloer? We zetten de voor- en nadelen van plavuizen versus natuursteen tegels voor je op een rijtje:
Natuurproduct versus massaproduct
Natuursteen is een puur en authentiek product dat wordt gewonnen in groeves in grote blokken en in fabrieken tot tegels wordt gezaagd en verder bewerkt. De variatie in kleur, structuur en glans is ongekend groot. Geen natuursteen tegel is hetzelfde. De natuur laat zich immers niet kopiëren.
Keramische tegels worden gemaakt uit een kleimengsel dat onder druk in vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Tegenwoordig worden er keramische tegels gemaakt aan de hand van natuursteen voorbeelden en deze zijn best natuurgetrouw. Maar als je een grotere vloeroppervlakte met keramische tegels bedekt, zul je uiteindelijk toch het repeterende patroon in de vloer terug zien wat zorgt voor een minder unieke uitstraling dan bij natuursteen tegels.
Prijsverhoudingen
De prijs van natuursteen tegels ligt gemiddeld wat hoger dan die van een keramische tegel, hoewel bij deze laatste de mate van kwaliteit van grote invloed op de prijs is. Er zijn een aantal exclusieve keramische tegels waar het prijskaartje even hoog of hoger is dan van natuursteen tegels.
.
Kwaliteitsverschillen
Zowel in natuursteen als in keramische tegels zitten grote kwaliteitsverschillen. Een natuursteen tegel kan kleine onvolmaaktheden bevatten doordat de steen rechtstreeks uit de natuur komt. Dat heeft ook wel weer zijn charme. De kwaliteit van keramische tegels zit hem vaak in de compactheid van de tegel en de maatvastheid. Hoe minder poreus, hoe minder krasgevoelig en hoe meer slijtvast de tegel zal zijn. Vaak gaat dit hand in hand met de hoogte van het prijskaartje.
Beschadigingen
Natuursteen bestaat uit een massief geheel en is minder gevoelig voor beschadigingen. Mocht een natuursteen tegel onverhoopt een beschadiging oplopen, dan stoort dit niet meteen omdat de kleur hetzelfde blijft. Bij keramische tegels kan het glazuur eraf springen wanneer je hier iets hards op laat vallen waardoor de (anders gekleurde) klei zichtbaar wordt. Ook als er een kras in de tegel ontstaat, valt dit meer op omdat de onderliggende klei zichtbaar wordt. Sommige duurdere keramische tegels hebben dit probleem niet.
Slijtvaste tegels
Een natuursteen vloer staat bekend om de super lange levensduur en hoge slijtvastheid. Een natuursteen vloer gaat langer dan een mensenleven mee. Ook keramische tegels die tot de hoogste kwaliteitscategorie horen zijn nagenoeg onverwoestbaar.
Hoe zit het met het onderhoud?
Natuursteensoorten die kalk bevatten kunnen niet tegen zuren en chemicaliën. Het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen is dus van belang. Een natuursteen vloer wordt bij het juiste onderhoud eigenlijk alleen maar mooier omdat je de kleurnuances steeds beter gaat zien. Keramische tegels van een goede kwaliteit zijn heel compact en minder gevoelig voor vlekken. Vuil kan nauwelijks in de tegel trekken en de tegel is onderhoudsarm.
Natuurlijke warmte
Een natuursteen vloer geeft je interieur niet alleen direct een warme en sprekende uitstraling, maar het voelt ook bijzonder aangenaam aan je blote voeten. Waar een keramische tegelvloer vaak koud aanvoelt, heeft een natuursteen tegelvloer de eigenschap om warmte goed op te nemen en langzaam weer af te geven.
Het blijft een kwestie van smaak
Samenvattend kun je concluderen dat er zowel aan natuursteen tegelvloeren als aan plavuizen voor- en nadelen zitten. Al met al blijft het dus gewoon een kwestie van persoonlijke smaak. Ga eens kijken in de inspiratiecenters van Nibo Stone natuursteen & keramiek. Hier vindt je een groot assortiment in zowel natuursteen als in keramische tegels. Alle vloeren zijn hier gelegd in grote oppervlaktes zodat je een goed beeld krijgt van hoe de vloer er bij je thuis uit komt te zien.