Massief houten vloer met vloerverwarming?
Wilt u een behaaglijke warmte in huis? Vloerverwarming kan hiervoor zorgen en uiteraard geniet u van de verwarmde vloer. Gaat u vloerverwarming aanleggen, dan moet u de oude vloer verwijderen. Een goed moment om ook kabels en leidingen beter onder de vloer te verwerken. Want van verwarmingsleidingen heeft u voortaan geen last meer, maar trek ook andere kabels en leidingen gelijk onder de vloer. Denk aan een stabiele glasvezelverbinding in het hele huis. Kabels voor glasvezel zijn ook relatief makkelijk weg te werken, want deze zijn niet al te groot.
Hout op warmte
Iedereen die een klein beetje kennis heeft van hout, weet dat hout werkt. Hout zet uit of trekt een beetje krom. Een fraaie massief houten vloer behoort tot één van de mooiste vloeren die er zijn en een dergelijke vloer is uitermate duurzaam. Maar als u hier vloerverwarming onder aanlegt, dan doet u er goed aan om uw keuze te heroverwegen. Uiteraard zullen er leveranciers zijn van vloerverwarming en van houten vloeren die u vertellen dat vloerverwarming onder een massief houten vloer wel kan. In beperkte mate hebben zij dan gelijk. Het is in bepaalde gevallen mogelijk, maar wel met een heel dikke ‘maar’ en dan allerlei voorwaarden die aan de vloer en de omgeving worden gesteld. Het is dan aan u of u aan deze voorwaarden wilt voldoen. Doet u dit namelijk niet, dan zullen de planken na verloop van tijd kromtrekken of scheuren vertonen. Voor een kostbare massief houten vloer is dit natuurlijk totaal onwenselijk.
Wanneer kan het wel?
U wilt toch een houten vloer? Dan is vloerverwarming nog steeds mogelijk, alleen dan moet u niet kiezen voor een massief houten vloer, maar voor een samengestelde vloer, ook wel half massief genoemd of laminaat. Laminaat is altijd geschikt voor vloerverwarming. De onderlagen bestaan uit samengeperste houtvezels en de toplaag is van kunststof. De toplaag van de huidige generatie laminaat is dusdanig mooi, dat dit niet van een echt hout te onderscheiden is. Wilt u toch nog van echt hout genieten? Dan kunt u kiezen voor een samengestelde vloer. Dit houdt in dat enkel de toplaag, dus de laag waarover u loopt en die zichtbaar is, van massief hout is. De onderlaag bestaat uit multiplex en beschermt de toplaag tegen krimp en uitzetting. Voor het oog is er geen enkel verschil met een massief houten vloer, maar u bent dan wel in staat om te genieten van de voordelen van vloerverwarming.
Als u toch kiest voor een massief houten vloer
Laat u een massief houten vloer leggen over vloerverwarming, schakel hiervoor dan een specialist die weet hoe dat moet. Zo zijn er eisen die gesteld worden bij het leggen van de vloer. Zo moet het hout bij het leggen een vochtigheid hebben van tussen de 10-12 procent. Hierdoor vallen al diverse houtsoorten af, want veel houtsoorten worden namelijk niet droger. Dan komen er nog allerlei regels bij voor het leggen van vloerverwarming, zoals de diepte en bepaalde typen vloerverwarming. Als de vloer er uiteindelijk ligt, dan moet u voortdurend de luchtvochtigheid in huis in de gaten houden. Deze moet constant zijn en tussen de 50-70 procent. De vloerverwarming moet op een constante temperatuur gehouden worden en grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze. U moet zich dus afvragen of u nog wel op een goede manier van zowel de vloerverwarming als de massief houten vloer kunt genieten.